De Stichting voor de Rechtsorde in Suriname (SRiS) is op 20 juni 2003 opgericht door mr. Gerold R. Sewcharan. Het idee voor SRiS is voortgekomen uit het feit dat hij in zijn advocatenpraktijk merkte dat het heel moeilijk is om aan geactualiseerde en geordende juridische informatie te komen. SRiS wil een bijdrage leveren om hierin verandering te brengen en wil via haar website het portaal worden voor informatievoorziening, maar ook voor gedachtewisseling over het Surinaamse recht in al haar facetten. Dit in de eerste plaats voor juristen en belangstellenden in maar zeker ook buiten Suriname. SRiS geeft echter geen juridisch advies.
Behalve het via haar website ter beschikking stellen van publicaties en (bijgewerkte) wetgeving, wil SRiS door middel van lezingen en onderwijsactiviteiten specifiek gericht op een actueel of onderbelicht thema, de kennis over en het inzicht in het Surinaamse recht helpen verdiepen. Ook het uitgeven van brochures met als doel de burger te informeren over het Surinaamse recht en het schrijven van handboeken voor de rechtswetenschap en de rechtspraktijk behoren tot de activiteiten van SRiS.
SRiS ervaart het als een groot gemis dat rechtelijke uitspraken niet voor elke burger toegankelijk zijn en zelfs niet voor advocaten en andere juridische beroepsbeoefenaren. Hierbij denkt SRiS ook aan de rechtswetenschap. Zich ervan bewust zijnd dat het via het internet voor een ieder toegankelijk maken van rechterlijke uitspraken niet van de ene op de andere dag te realiseren is, zal SRiS gevraagd en ongevraagd, alle initiatieven ondersteunen die algemene toegankelijkheid van rechterlijke uitspraken bewerkstelligt. Tevens wil SRiS een bijdrage leveren aan deze toegankelijkheid door regelmatig nieuwe – van belang zijnde – uitspraken op haar website te publiceren.
Het streven van SRiS is daarnaast erop gericht alle geldende wetten te publiceren en wel zodanig dat wetswijzigingen (waar van toepassing) zoveel mogelijk verwerkt zijn in de oorspronkelijke wettekst. Hiermee wil SRiS het gebruikersgemak vergroten en hantering van de meest actuele wetstekst optimaliseren. Ook wetsontwerpen zullen gepubliceerd worden met als doel in een vroeg stadium de samenleving kennis te laten nemen van de tekst en hiermee de gedachtewisseling over de inhoud van het wetsontwerp te stimuleren. De belangrijkste verdragen waarbij Suriname partij is, zijn eveneens te vinden op de website.
Via blogs wil SRiS juristen stimuleren te schrijven over wat hen binnen of in relatie tot het recht bezighoudt. Uiteraard plaatst SRiS met genoegen ook (aangeboden) juridische artikelen op haar website, Facebook- en LinkedIn-pagina.
Wij realiseren ons dat wij de wijsheid niet in pacht hebben. Wij nodigen elke bezoeker van onze website dan ook uit om ons kritisch te (blijven) volgen en ons regelmatig feedback te geven.
Mist u iets of is onze website naar uw mening niet gebruikersvriendelijk of onvolledig, laat het ons dan weten. Elke bijdrage is welkom. Ook uw bijdrage in de vorm van een blog of een artikel met bronvermelding plaatsen wij graag op de website mits de inhoud ervan past binnen de kernwaarden van SRiS: betrouwbaar, respectvol, van toegevoegde waarde en gebaseerd op juridische argumentatie.
SRiS behoudt zich het recht voor om artikelen en (reacties op) blogs niet te plaatsen op de website. De schrijver zal hierover uiteraard gemotiveerd geïnformeerd worden.